Assalamualaikum ..
Raya Haji da dekat da...
Ade yang sibuk buat kek dan biskut.
Asma x buat ape2 tahun ni..rasa mcm penat je..
Kami balik rumah mertua ..insyaAllah...
Masak lauk ape harini?
Ni cerita hari Jumaat lepas...hari khamis tu kan da kate lauk da licin dalam fridge..
Petang khamis tu hubby balik awal sikit, ajak la g pasar..
Sampai kat pasar, pasar tutup...sekor ikan pun tak dak..balik dengan hati yang hampa la saya..
Dalam fikiran ni tengah memikirkan ape la lauk nak masak esok..
Lumrah setiap surirumah yang rajin masak..kadang2 lauk untuk seminggu pun da simpan siap2 dalam kepala ni..hehe..
Hubby kata masak sardin la..
Sardin?? Nada kurang setuju...
Saya plan nak jalan kaki g pasar depan..agak jauh gak la..jalan kaki bawa 2 orang puteri ni ..dalam 15 minit kot..kakak duduk stroller, adik masuk wrap...kami pun berlenggang2...seronoknye..
Tapi...cuaca pagi tu panas plak..panas yang amat...
Tak sanggup plak nak bawa 2 budak comel ni kena panas..
Maka saya pun membatalkan niat.
At last...selepas saya menggeledah fridge...
Sambal telur akhirnya menjadi menu pilihan hari ni.
Telur ni rebusnye 6 biji..
1 biji iman da settlekan..
Bahan-bahan
5 biji telur rebus - buang kulit dan goreng sekejap
*5 biji bawang merah
*2 biji bawang putih
*sedikit belacan **kalo x nak letak pun boleh
1 labu bawang besar - hiris nipis dan goreng hingga layu
2 sudu besar cili kering - boleh tambah atau kurangkan
2 sudu makan gula
air asam jawa
sedikit garam
Caranya:
- bahan yang di tanda * di kisar
- panaskan minyak, tumis cili kering sampai pecah minyak dan masukkan bahan kisar
- setelah bahan tumis masak, masukkan air asam jawa..biarkan mendidih dan masukkan gula dan serbuk perasa
- biarkan sehingga kuah menjadi pekat baru masukkan telur dan bawang goreng
Siap untuk di hidangkan..
Makan bersama nasi panas..
Memang x sedar sampai tambah nasi 3 kali kot..hehhe
'
Tiada ulasan:
Catat Ulasan