Anak-anakku

Khamis, 29 Januari 2015

Umai Ikan

UMAI IKAN kegemaran kami............


Assalamualaikumm...

Alhamduillah..di beri masa luang hari ni untuk mengupdate blog...memang x dapat nak fix kan masa nak update blog...kalo ikut kan hati..memang hari-hari nak mencoretkan cerita calam blog ni..boleh baca di kemudian hari....anak-anak pun boleh baca..hehe..seronoknye...
Tapi...dengan puteri cantik manis 2 orang ni...oh..tak mungkin..berebut nak tekan keypad..
Ni pun da tercabut huruf kt laptop abah ni..mula2 huruf 0..kak long cabut...pastu tu baru ni tanggal lagi satu..huruf c..aina buat..hahahaha...sorry abah..

Ok...cerita harini..nak memasak payah nya...Aina asyik begayut kat kaki je..letak jauh sikit nangis..
Masuk dalam buai tak nak tido pulak tu..geraammm....sabar sabar sabar..
Senyum je la..suasana mcm ni bukan nya lama pun..esok die da besar..xde nak kacau awak lagi da..hehe

Tapi alhamduillah...siap jugak umai ikan untuk menu kami hari ni..
Jum belajar buat umai..
Mula mula ..kena la dapatkan ikan ..bahan utama
Macam kat dalam gambar ni...saya pun x tahu ape nama ikan ni..
Tapi kalo xde ikan ni..boleh guna ikan tenggiri..ikan yang banyak isi & kurang tulang la...
Saya guna ikan ni..sebab sedap isinya...tambah kalo dapat yang fresh, yang ni super fresh..
Baru naik dari laut..hehe..


Ikan tadi..siang dulu..buang kepala, sisik, sirip kini kanan, ekor ..lepas tu dapatkan isi ikan..hiris dari bahagian kepala ikan sampai ekor..
Hasilnya..seperti gambar kat bawah ni..
Lepas siap semua saya gaul kan dengan air asam jawa..rendam kejap..untuk hilangkan bau hanyir



Yang ni pulak ..bahan2 untuk perap bersama ikan
- 8 biji bawang merah
- 2 biji cili merah
- 10 biji cili padi ( kalo x suka pedas bileh kurangkan)
- 1 inchi halia
- 1 labu bawang besar
- 10 - 20 biji limau kasturi (begantung kepada banyak mana ikan)
- Garam sekucup rasa



Cara-caranya:

1) Tumbuk kasar bawang merah, cili merah dan cili padi
2) Bawang besar dan halia di hiris halus
3) Perah limau untuk dapatkan jus

Yang ni ikan da siap untuk di gaul kan bersama bahan2 perapan tadi..

Ikan yang di rendam dengan air asam jawa tadi, di basuh bersih..
Lepas tu..hiris nipis2..seperti dalam gambar di atas
Da siap gaul la bersama bawang tadi..masukkan bawang dan halia yang da hiris.
Lepas tu masuk kan jus limau dan sedikit garam..
Rasa..kalo da ok..simpan dalam peti sejuk.
Lepas 2 jam boleh la dinikmati....
Memang sedapppp....
Tapi jangan makan terlebih banyak....nanti muntah plak..heee...

##Masa buat ni...Aina si cantik manis tu begaut je bawah kaki..dengan menangis la..ketawa la..kak long pulak main masak2....hem hem hem...tapi kami memang enjoy



Tiada ulasan:

Catat Ulasan