Anak-anakku

Sabtu, 31 Januari 2015

Asam Pedas Ikan Pari

Asam Pedas Ikan Pari..

2 orang puteri sedang nenyak beradu dan di buai mimpi..
Mama ambik kesempatan nak update blog..hehe...




Da lama rasa nak makan asam pedas..
Kadang da beli ikan..bunga kantan pulak x jumpa ..
Jadi kita cari..bunga kantan dulu..lepas tu baru cari ikan

Ni g pasar hari ahad lepas..kalo hari ahad memang penuh la pasar tu..nak cari parking pun payah nye.
Tapi hari ahad ni banyak orang juak sayur2 kampung..penuh je pasar tamu bintulu...tapi..sayur yang kami jarang makan..huhu

Alhamduillah..dapat bunga kan yang segar dan murah..
Rezeki nak makan asam pedas
Pergi pasar ikan pulak..cari ikan...beli ikan pari..yang fresh..

Jumm Masak

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan pari - saiz kecik ( ikan kembong, ikan merah, ikan tenggiri pun boleh jugak)

2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inchi kunyit*
sedikit belacan - optional*
4 biji tomato*
(semua bahan yang bertanda * di kisar)
4 sudu besar cili kering yang telah di kisar
3 pucuk bunga kantan
Daun kesum
Sayur Bendi
Asam Jawa
Air
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa.

Cara memasak pulak..

- tumiskan bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak...jangan sampai hangus pulak..hehe..
- setelah garing..masukkan air perahan asam jawa..agak2 kuah nak banyak mana..
- biarkan sehingga mendidih
- masukkan ikan, daun kesum, dan bunga kantan..
- masukkan garam secukup rasa.
- biarkan seketika, setelah ikan da masak...masukkan kacang bendi.. biarkan mendidih sekejap..
- smua rasa da ok...boleh la di hidangkan....

ok da siap...

SELAMAT MENCUBA...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan