Selamat petang..
Macam biasa..dapat update blog ni di saat puteri kesayangan tengah lena di buai mimpi..
Harini nak share resepi apam balik..versi mudah dan simple..
Kalo di terjah tetamu tetiba pun...insyaAllah sempat di sediakan dengan cepat dan pantas..hihi
Yang penting semua bahan ade kat dapur..
Apam balik sedang di masak di atas kuali dengan api yang kecik.
Siap di hidangkan untuk minum petang... |
Iman kutip jagung n coklat cip tu je..
Jum Kongsi resepi..
APAM BALIK
sumber resepi: Fiza's Cooking
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar (asma buat 3/4 cawan susu cair + 1/4 air suam)
1/2 cawan gula
1 sudu kecil garam
4 sudu teh serbuk penaik
2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
Bahan untuk inti:
kacang tanah - digoreng & ditumbuk halus
krim jagung - masa beli kena pastikan ada tulis "krim jagung" hehe...
coklat cip - ni saya tambah..hehe..derhaka sikit ..sorry
caranya pulak:
- dalam satu bekas campurkan tepung gandum, serbuk penaik dan garam..kacau sikit, ketepikan
- ambik bekas satu lagi, pukul telur dan gula hingga sebati, masukkan susu, gaul lagi..gaul perlahan je ye..nanti habis tumpah pulak..huhu
- masukkan minyak masak...gaul lagi..slow2 je
- masukkan tepung sedikit2 sambil mengaul adunan..
- biarkan selama 15 minit...
- bolehlah di masak menggunakan non sitck pan..sendukkan sedikit adunan...biarkan separuh masak.
kemudian bolehlah di tabur inti di atas apam balik tadi..
- bila da masak...lipat apam balik dan potong kecik2...
enak di makan panas-panas2..
Selamat Mencuba..
Terima Kasih sudi membaca....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan